Möten över gränserna i Skåne
2025-05-26I Region Skåne indikerar kvalitetsregistret SESAR flera goda resultat i sömnapné-vården: som att över 80 procent av pat-ienterna har en CPAP-användning på över fyra timmar per natt, eller att genomsnittligt ESS-poäng såväl som AHI-värde vid upp-följning för patienterna sjunker snabbare än för riket i stort.
När det kommer till apnébettskena följs 100 procent av patienterna i Skåne upp inom ett år efter terapistart. Som SESARs års-rapport för 2024 visar har Region Skåne också en hög följsamhet till vård-förloppet för sömnapné. Här får över 90 procent av patienterna träffa specialiserad vårdpersonal vid slutlig diagnos och behandlingsrekommendation, och vid CPAP-behandlingsstart börjar över 70 pro-cent av patienterna med näsmask snarare än helmask.
För att hitta ledtrådar som kanske säger något om varför Skånes resultat ser ut som de gör har SESAR träffat Pernilla Lyberg, sjuksköterska på CPAP-mottagningen på Lasarettet i Ystad. Hon berättar om ett brett samarbete över gränserna – i regionen och även mellan professionerna.
Här turas enheterna om att bjuda in till halvårsmöten där alltifrån läkare till sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, hjälpmedelscentralen och tandläkare med beställarnätverk – det vill säga: hela Skånes sömnapnéstyrka – deltar. Alla medarbetare bjuds in och runt 40 personer deltar och ses då fysiskt under en heldag med gemensamt överenskommen agenda. Halva dagen spenderas tillsammans, och med inbjudna gäster såsom föreläsare, tandvårdsstyrning och företag, och halva dagen delas upp professionsvis – lite som en nätverksträff.
Syftet med mötena är ofta att utbilda personalen och skapa enhetliga arbets-sätt, till exempel genom att ”samordna pappersexercisen” kring skötselrutiner och information ut till patient. På mötena finns också deltagare med en stark förankring i nationellt arbete såsom med vård-program, vilket har sin naturliga effekt på mötenas innehåll.
En förenklande omständighet för regionens kliniker är förstås avstånden. Som Pernilla påpekar: ”Skåne är inte jättestort!” Små avstånd till trots träffas alla regionens sjuksköterskor som jobbar med sömnapné också i digitala möten utöver stormötena för regelbundna erfarenhetsutbyten.
På Lasarettet i Ystad samlas man veckovis för att gå igenom veckan och diskutera patientfall. Här framhåller Pernilla den fysiska distansen och korta disk-ussionsvägen mellan olika avdelningar och aktörer. Som exempel finns Folk-tandvården i samma byggnad, och en re-presentant som jobbar med apné-bettskenor kan därför enkelt delta på CPAP-mottagningens veckomöten.
Ett exempel på god samverkan över lag uppges vara när ett stort antal CPAP-apparater häromåret skulle återkallas av tillverkaren på grund av säkerhetsbrister – ett projekt som många regioner minns: den täta samverkan och ett tydligt ledarskap i Ystad ledde då till att processen förflöt mycket smidigt. Pernilla framhåller även många med-arbetares intresse för att följa vården som ges på enheterna, till exempel genom kvalitetsregistret SESAR som man började registrera i runt 2018:
”Det är vanligt att man tittar lite hela tiden i registret!”
Intresset för kvalitetsutveckling och enheternas resultat är stort i Skåne. Två år i rad har SESAR varit inbjudna till regionens stormöten för att prata resultat utifrån registerdata. Fokus har legat på bland annat ledtider, och uppföljning av användningsgrad och AHI-värden.
Personalen värderar att registrera i kvalitetsregistret, och Pernilla framhåller det större syftet med det: ”Det handlar ju inte bara om vår ’lilla’ värld!”. Och engagemanget växer: i Region Skåne utgör också tandläkarna en växande del i sömnapnénätverket, och därmed en tydligare del av vårdkedjan.
Pernilla betonar vikten av alla värden klinikerna kan få fram och de förbättrings-arbeten som kan genomföras tack vare bland annat registerdata. En förbättring som genomförts är att utöver näsmask alltid registrera helmask som alternativ för patienten i journalen. I övrigt har man stor tillgång på provmasker som patienterna får använda, vilket inte alla regioner har.
Enligt Pernilla är det viktigt att den sömnapnésjuke får prova sig fram till rätt hjälpmedel för att hitta rätt: ”Vi släpper inte ut patienten förrän vi ser att det funkar!”
I Skåne anammas flexibilitet också när det kommer till kontaktvägarna in till klinik och sätten patient får en tid inbokad på. Mycket av kommunikationen med patient sker genom 1177, men också över telefon och fysiskt möte när det behövs. Allt för att inte skapa ett låst läge, enligt Pernilla. Inför fysiska utprovningar väljer klinikerna även att nyttja 1177 för att skicka informations-filmer till patienten.
När det kommer till att boka tid får patienten välja att antingen ringa, få en fast tid tilldelad, eller boka själv digitalt genom en ”Öppen kallelse”. ’Valfrihet för patient’ får bli ett avslutande ”ledord” för sömnapné-arbetet i Region Skåne!
Vi tackar Pernilla och Ystad/Skåne för inblicken i ert arbete!